Dit lieve patroontje voor je eigen gehaakte wattenschijfjes is super handig! Je kan de schijfjes uitwassen en hergebruiken, en ze zien er heel leuk uit! Gebruik lekker zachte katoengaren in mooie lieve kleurtjes, of gewoon effen wit.
Wanneer je ruwer of bio katoen gebruikt wordt het schijfje na een aantal keren wassen meer een scrubschijfje. Misschien ook handig om te hebben, maar voor een gewoon wattenschijfje kun je dus beter een lekker zacht katoen gebruiken!

Ik heb allemaal restantjes katoen gebruikt die geschikt zijn voor haaknaald 3,5. Handig! Want nu worden de restjes toch nog gebruikt, en het staat ook nog eens leuk als een schijfje uit meerdere kleuren bestaat.

Materialen: (restjes) katoen garen, haaknaald 3,5, stopnaald

hv – halve vaste
v – vaste
stk – stokje
hstk – half stokje
dstk – dubbel stokje
rlstk – reliëfstokje
L – losse
Bold tekst x6 – herhaal 6 keer wat dik gedrukt staat
( ) – totaal aantal steken per toer

Haaknaald 3,5
1 – haak een magische ring met daarin 10v, sluit de toer met een hv (10v)
2 – puffstitch, 1l x10, sluit met een hv (10puffstitch, 10l)
3 – tussen de puffstitchen van de vorige toer in haak je puffstitch, 1l, puffstitch x10, sluit met een hv (20puffstitch, 20l)
4 – deze toer haak je zonder lossen: in het midden van het Vtje (het groepje van 2 puffstitchen van de vorige toer): 2 puffstitch, 1 puffstitch tussen 2 Vtjes in x10 , sluit met een hv (30puffstitch)
5 – met haaknaald 5 haak je vasten rondom, zorg dat je losjes haakt zodat het werk niet samentrekt. Mocht het alsnog samentrekken kun je in een aantal steken 2 vasten haken. Begin met een l om hoger op te komen, eindig met een hv (30v)

Natuurlijk kun je ook gewoon een rond lapje haken, of variëren op heel veel verschillende manieren. Ik ben benieuwd wat voor duurzame ideeën jij hebt om te haken!

Gratis haakpatroon – wattenschijfjes
Gratis haakpatroon – wattenschijfje