Brrrrrrr wat is het in de ochtend toch af en toe koud op de fiets. Ik maak heel wat kilometers op de fiets in de week, dus een lekkere warme sjaal met leuke bijpassende hoofdband is zeker geen overbodige luxe. Mijn oma had even geen haakprojectje in het vooruitzicht dus zij heeft de basis van de sjaal gemaakt. Ik heb de sjaal een beetje opgeleukt met franjes en er een bijpassende hoofdband in dezelfde steek bij gemaakt. Mijn oma haakt zonder patroon, dus ik ga het patroon hier voor jullie uitwerken! Lees verder voor het gratis haakpatroon.

De sjaal is ongeveer 25cm breed en 2 meter lang. Hiervoor zijn 5 hele bollen en een beetje van een extra bol gebruikt. De rest van deze extra bol is op gegaan aan de franjes en de hoofdband. In totaal hebben wij 6 bollen gebruikt. De hoofdband is ongeveer 10cm breed. Acrylgaren van Kartopu Zambak kleur K025. En haaknaald 6 of 7 voor de sjaal. Haaknaald 5 voor de hoofdband.

De sjaal:
– Haak een ketting lossen zolang als je wilt dat de sjaal wordt.
– Haak één hele toer vasten vanaf de 3e losse vanaf je haaknaald. De eerste 2 lossen zijn om op te hogen.
– Haak 2 lossen om op te hogen, 4v, haak een hst, hv om en om totdat er nog 4 lussen over zijn, haak 4v.
– Haak 2 lossen om op te hogen, begin weer met 4v, als je de vorige toer bent geëindigd met een hv dan begin je nu weer met een hst. Als je de vorige toer bent geëindigd met een hst dan begin je nu met een hv. In de laatste 4v van de vorige toer haak je ook nu weer 4v.
– Haak zo verder totdat de sjaal zo breed is als jij hem wilt hebben. Mijn sjaal is 40 toeren breed.
– De laatste toer haak je een hele toer vasten.
– Knip een hele bos met garen (ongeveer 80 stuks) van ongeveer 20cm. Deze doe je per 2 draden dubbel en knoop je met een macramé knoop aan het begin en einde van de sjaal. Ik heb dit om de toer gedaan. Je kan de franjes ook weg laten of langer/korter/voller/minder vol maken.

Hoofdband:
– Haak een ketting lossen van net niet de omtrek van je hoofd. Het werk wordt nog iets langer wanneer je het aan elkaar maakt en het moet niet te los zitten.
– Haak 2 lossen extra om het werk op te hogen. Haak vanaf de 3e losse vanaf de haaknaald: hst, hv, om en om tot aan het einde van de toer.
– Haak 2 lossen om op te hogen, als je de vorige toer bent geëindigd met een hv dan begin je nu weer met een hst. Als je de vorige toer bent geëindigd met een hst dan begin je nu met een hv.
– Haak zo verder totdat de band zo breed is als jij hem wilt hebben. Mijn hoofdband is 10 toeren.
– De laatste toer haak je vasten.
– Je kan de 2 uiteinden aan elkaar haken. Hier wordt de band ietsje groter van. Je kan de uiteinden ook aan elkaar naaien met een stopnaald.

Leave a comment