Dit mooie gehaakte schelpjes dekentje wordt ook wel de yarn eater (garen eter) genoemd. Je hebt voor deze steek ook erg veel garen nodig! Het is even een karweitje om dit onder de knie te krijgen, maar hij ziet er wel heel spectaculair uit! Lees verder voor het gratis patroon:

Materialen:
Royal garen kleuren creme, grijs en taupe, haaknaald 4

hv – halve vaste
v – vaste
st – stokje
hst – half stokje
dst – dubbel stokje
L – losse
Bold tekst x6 – herhaal 6 keer wat dik gedrukt staat
( ) – totaal aantal steken per toer
Mocht een magische ring niet lukken, dan kun je ook 3 lossen haken, dan gebruik je de eerste losse als ring.

Afmetingen voor dekentjes:
Kinderwagen – 60 x 80
Wiegdekentje – 70 x 100
Ledikant – 100 x 140
Peuterbed – 120 x 150
Bank dekentje – 130 x 170
Eenpersoons – 140 x 200
Tweepersoons – 200 x 200

Dit dekentje haak je met reliefstokjes, die haak je via de achterkant van je werk, tussen 2 stokjes van de vorige toer door.

1 – Haak een magische ring met daarin: 5 L, 4 dstk (de laatste lus van elk dstk laat je op de haaknaald), je hebt nu 5 lussen op de naald, haal de draad door alle 5 de lussen, 5 L, hv in magische ring x4 (je hebt nu 4 klusters van 4 dstk)
2 – 2 L, 12 dstk in de top van je eerste cluster (dat is de plek waar je de draad door alle 5 de lussen hebt gehaald), 2 L, hv op dezelfde plek als de hv van toer 1 x4 (nu heb je 4 clusters van 16 dstk)
3 – wissel van kleur, hv tussen dstk 4 en 5 van tour 2, 5 L, 4 dstk (deze haak je via de achterkant, haal de naald van achter, tussen dstk 4 en 5, naar voren, naar achter tussen 5 en 6, haal de draad door, zo haak je deze hele toer. Laat weer de laatste lus van ieder dstk op de naald) Je hebt nu 5 lussen op de naald, haal de draad door 5 lussen, 5 L, hv tussen dstk 8 en 9 van toer 2, 5 L, 8 dstk in de laatste 4 dstk van het 1e cluster en eerste 4 dstk van het 2e cluster (laat weer de laatste lus van dstk op de naald), je hebt nu 9 lussen op de naald, haal de draad door alle 9 lussen, 5 L, hv tussen dstk 4 en 5 van toer 2 x4, eindig met hv in de 1e hv van deze kleur (je hebt nu op elke hoek een cluster van 4 dstk, ertussen een cluster van 8 dstk)
4 – 2 L, 12 dstk in de top van je eerste cluster met 4 dstk, 2 L, hv op dezelfde plek als de hv van toer 3, 2 L, 8 dstk in de cluster met 8 dstk van toer 3, 2 L, hv op dezeflde plek als hv van toer 3 x4 (je hebt nu 8 clusters van 16 dstk)
5 – herhaal toer 3, start op de hoek met het maken van een cluster met 4 dstk, nu maak je 2x het cluster met 8 dstk, in toer 7 haak je 3x, in toer 9 haak je 4x etc..
6 – herhaal toer 4, je haakt 12 dstk in de top van het cluster in elke hoek, je haakt 8 dstk in alle clusters tussen de hoeken.

Je kan het dekentje zo groot maken als je zelf wil. Het dekentje wordt vierkant. Ik heb hem rechthoekig gemaakt. Dit doe je alsvolgt:

Hecht de draad van de nieuwe kleur aan tussen dstk 8 en 9 in een hoekcluster van de vorige toer. Haak één zijde met alleen maar clusters van 8dstk zoals bij toer 3. Eindig dan met een hv tussen dstk 4 en 5 in het cluster van de volgende hoek. Hecht de draad af.
Begin weer vooraan met een hv op dezelfde plek als de vorige toer, haak deze toer zoals bij toer 4 met alleen maar clusters van 8 dstk.
Begin weer vooraan, met een nieuwe kleur. Start nu wel op de hoek met een cluster van 4, begin tussen dstk 4 en 5 van de vorige toer. Haak deze toer zoals toer 3 en eindig bij de volgende hoek.
Begin weer vooraan, haak zoals toer 4.
(je haakt elke 2 toeren om en om de hoek wel, de hoek niet, want anders wordt het kleedje smaller of juist breder)

Gratis patroon – yarn eater dekentje